belladonna's news

Gevarieerde berichten vanuit de vrouwelijke samenleving (met een knipoog naar de mannen)

zaterdag, juni 03, 2006

Inburgeringscursus Haarlem

Als geboren Hagenees en nieuwbakken Haarlemmer, ook wel Mug genoemd was ik tot gisteren onbekend met het fenomeen 'Luilak'
Luilak is een niet-christelijk feest dat gevierd wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag voor pinksteren.Het is bedoeld om langslapers en telaatkomers te bespotten.
Men viert het voornamelijk in Noord-Holland. Viert vind ik een groot woord,de jeugd gooit zich vol met drank en gaat dan al herrie makend de straat op en beklad ramen met zeep en krijt, tenminste dat is de bedoeling.Sinds de spuitbussen met verf hun intrede hebben gedaan wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt,dit tot grote ergernis van de eigenaren van die ramen.Wij wonen op de vijfde etage dus wij zijn veilig.Men viert het overal anders,in de Zaanstreek maken ze een groot vuur met bovenop Jan Luilak en als het vuur dooft gaat men alsnog al herrie makend de straat op.
Het is de bedoeling dat tijdens deze activiteiten het volgende schone vers wordt gescandeerd
'Luilak, beddezak, staat om negen uren op. Negen uren, hallef tien, heb je die luilak al gezien.'
Ik heb dit schone vers niet gehoord vannacht maar wel zeer luide toeters die ook wel bij voetbal wedstrijden gebruikt worden en die zijn niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Onnodig te vemelden dat deze bezigheden vaak uitmonden in vechtpartijen en vandalisme.
Maar het is niet alleen maar kommer en kwel.Hier in Haarlem houden ze al sinds 1890 in dezelfde nacht Luilak of Potjesmarkt en daar zijn wij gisteravond naar toe gegaan.Het is een markt die wordt gehouden op de Raamgracht en het Raamvest waar alleen maar bloemen en planten verkocht worden, het was druk,gezellig en ik heb een mooie plant voor op het balkon aangeschaft. Je kan het niet maken om met lege handen naar huis te gaan.
In de Middeleeuwn heerste een wijdverbreid bijgeloof dat als het regende in de Luilaknacht, die 40 dagen aan zou houden, verder zou al het fruit onrijp van de bomen vallen en een muizenplaag zou het hele land treffen. Gelukkig kon je al die ellende voorkomen door een bosje vers groen in huis te hangen, dit zou bescherming bieden tegen ziekte, tovenarij, ongedierte en onweer. Helaas niet tegen regen, maar aangezien het lekker lenteweer was gisteravond en er vannacht geen druppel regen gevallen is zijn we dit jaar gevrijwaard van deze rampen.

3 Comments:

 • At 4:24 a.m., Anonymous Anoniem said…

  What a great site, how do you build such a cool site, its excellent.
  »

   
 • At 6:10 a.m., Anonymous Anoniem said…

  Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
  »

   
 • At 9:52 a.m., Anonymous Anoniem said…

  I find some information here.

   

Een reactie posten

<< Home