belladonna's news

Gevarieerde berichten vanuit de vrouwelijke samenleving (met een knipoog naar de mannen)

vrijdag, juni 02, 2006

De Ontmoetingsgroep

Iedere vrijdag help ik als vrijwilliger bij een ontmoetingsgroep voor thuiswonende dementerende ouderen.Voor ik daar hielp wist ik niet dat er verschillende vormen van dementie zijn.Iedereen kent Alzheimer,maar zelfs bij de ziekte Alzheimer heb je verschillen.Soms gaat het razendsnel achteruit met mensen die hier aan lijden en soms gaat het heel geleidelijk.Sommige ouderen worden 'gewoon' vergeetachtig en leven meer in het verleden dan het heden,die zijn dan dement.Er is ook een aan alcohol gebruik gerelateerde dementie.
Ze komen 3 keer per week naar de groep voornamelijk om de mantelzorgers een beetje te ontzien.We beginnen 's morgens altijd met de krant.Het is frapant hoe sommige het heden in no time om weten te draaien in verhalen over vroeger,voornamelijk over de oorlog.Deze mensen hebben allemaal veel mee gemaakt en vooral de tweede wereld oorlog maakt veel emotie's los.Maar we hebben ook veel lol hoor. Zoals vanmorgen toen ik met drie mensen een stukje ging wandelen.Twee dames en een man.De heer van het gezelschap heeft Alzheimer in de agressive vorm,hij gaat hard achteruit niet alleen geestelijk maar ook zijn motoriek is zwaar aangetast.Het ergste is dat hij nog helemaal niet zo oud is. Normaal gesproken is hij best aardig maar een symptoom van deze ziekte is dat de buien omslaan als een blad van een boom,daarbij is hij in de war en daar kan hij heel boos om worden.Eèn van de dames is gewoon een beetje in de war en loopt niet zo best,de tweede dame heeft iets geheel anders, haar korte termijn geheugen laat het afweten,maar op de èèn of andere manier beland de informatie op een gegeven moment toch in haar lange termijn geheugen maar ze weet bijvoorbeeld niet wat ze je twee minuten daarvoor verteld heeft,dus verteld ze je het nog een keer en een paar minuten later nog een keer en nog een keer enz.
Wij liepen de straat uit richting Molenplas,daar aangekomen kwamen we op een T splitsing,okè links of rechtsaf zei ik.Met z´n drieèn gingen ze het wegwijsbord staan te bestuderen,linksaf was richting Vijfhuizen dat vonden ze te ver,dat je ook een stukje die kant op kan gaan komt niet bij ze op, rechtsaf was richting Molenwijk,ook niks.Ik zei jullie worden bedankt daar woon ik.Dan gaan we toch naar jouw huis zei èèn van hen.Tuurlijk ik zet wel koffie,dus we gingen rechtsaf.Na nog geen honderd meter kondigde èèn van de dames aan dat ze wilde gaan zitten,ik was blij toe want ik had geen arm meer over zo stevig hield ze me vast,dus het eerste de beste bankje streken we op neer. Het zonnetje scheen en we zaten daar best prettig. Na een paar minuten kwam de lokale dronkenlap langs op zijn scootmobiel.Hij bleef gezellig staan kletsen en allerlij onzin uit staan kramen, voor we er erg in hadden was het weer tijd om terug te gaan. Al met al hebben we misschien net een kilometer gelopen maar voor deze mensen was het een heel gebeuren en ze hadden het erg naar hun zin gehad.
Samen met een andere man ging ik de tafel dekken voor de lunch,daarna doe ik de afwas en normaal gesproken ga ik dan naar huis. Vandaag echter ging ik nog even met de dame zonder korte termijn geheugen een paar boodschappen doen. Op zich een hele kunst om dat een beetje in goeie banen te leiden aangezien ze niet meer weet wat ze in haar karretje doet, het is geen uitzondering dat we drie keer de hele supermarkt door sjezen voordat ze eindelijk tevreden is. Maar het is weer gelukt iedereen blij en gelukkig.

4 Comments:

 • At 1:08 a.m., Blogger Isis said…

  Hi Belladonna! Wat een ontzettend leuk blog maak je ervan! Dit ga ik zeker vaak lezen!

   
 • At 5:25 p.m., Anonymous Anoniem said…

  Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
  »

   
 • At 4:24 a.m., Anonymous Anoniem said…

  Nice colors. Keep up the good work. thnx!
  »

   
 • At 6:10 a.m., Anonymous Anoniem said…

  I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
  »

   

Een reactie posten

<< Home