belladonna's news

Gevarieerde berichten vanuit de vrouwelijke samenleving (met een knipoog naar de mannen)

donderdag, juni 08, 2006

De Heilige Sint Anthonius

Juni 2003 gingen wij samen met mijn schoonouders naar Rome, Pa was er nog nooit geweest en Moe lang geleden. Een week lang hebben we velen bezienswaardigheden bezocht, waarbij Pa de nodige verhalen kon vertellen omdat hij katholiek is grootgebracht en altijd een trouwe aanhanger van het geloof is gebleven.
Op het programma stond natuurlijk een bezoek aan de Sint Pieter en het daarbij behorende plein. Rondom dit wereldberoemde plein bevinden zich allerhande stalletjes waar de nodige prullaria wordt verkocht en mijn oog viel op medaillonnetjes van iedere denkbare heilige. Met een gekheidje vroeg ik aan Pa wie ik moest hebben om de loterij te winnen, Pa antwoorde dat ik daar Antonius voor moest hebben, die ik dus onmiddellijk aangeschaft heb voor de somma van 1 euro. Aan dat bedrag kon je je geen buil vallen toch?Baat het niet dan schaad het niet.
Vlak nadat ik het kleinnood had vergaard kwam Moe met de mededeling dat die Antonius niets met loterijen te maken had en meer gespecialiseerd was in het terug vinden van verloren zaken. Ook niet verkeerd aangezien wij toen der tijd nog veel last haden van die wegmaak kabouters.
Als je iets kwijt bent moet je een versje opzeggen en meestal komt het verlorene op miraculeuze wijze weer tevoorschijn. Het versje luid als volgt:"Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik mijn ........ vind en je geloofd het niet soms werkt het echt.Yes I am a believer. Als ik overal gezocht heb en het echt niet meer weet roep ik Toon aan en voilá daar vind ik wat ik zocht. Het werkt niet altijd soms is Toon niet in vorm of druk in de weer voor iemand anders. Als je iets terug gevonden hebt met behulp van Toon moet je hem altijd even bedanken anders denkt tie de volgende keer dat je hem nodig hebt, die kan de pot op.
Gisteravond was het weer zover, het pasje kwijt van ons afvalverwerkings systeem, daar ben je mooi klaar mee want zie maar zonder pasje van je volle vuilniszakken af te komen. (Rot kabouter). Echt overal gezocht, alle laden die we hebben leeg gehaald en niet gevonden. Het was tijd om Toon in te schakelen en echt waar binnen een paar minuten vond ik het pasje terug in één van mijn tassen.UItgebeid bedankt natuurlijk.
Antonius ligt begraven in Padua, een stadje in Noord Italié, en vorig jaar hebben wij dit stadje bezocht tijdens onze vakantie. Het is een waar bedevaarts oord, van heinde en ver komen mensen de kerk en het de graftombe bezoeken, de hele kerk hangt vol met briefjes van mensen die vermiste familieleden zoeken, mensen staan te weeklagen tegen de tombe. Ik wist niet wat ik zag, het was gewoon een beetje eng.
Hij doet trouwens nog veel meer, Hij is de patroonheilige van de Franciscanen,verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden en patoon tegen schipbreuk, de pest en koorts.
De teunisbloem is naar hem vernoemd omdat die rond zijn naamdag (13 juni) bloeit.
Je hebt ook nog Antonius van Egypte en Antonius met het varken maar dat zijn hele andere heiligen en men mag ze niet verwarren, als je de verkeerde aanroept zijn de rapen gaar!